Tobakken i cigaretter er stort set ens i alle cigaretmærker. Alligevel er der forskel i smag og oplevelse fra mærke til mærke – der må altså være noget andet i cigaretter end tobak. Cigaretmærkers forskellige smag skyldes de tilsætningsstoffer, der kommes i cigaretterne. På verdensplan bruges der over 600 forskellige tilsætningsstoffer i cigaretter.

Tilsætningsstoffernes virkning
Tobaksproducenterne tilsætter forskellige stoffer til tobakken – det der kaldes tilsætningsstoffer. Tilsætningsstofferne skal indberettes til Sundhedsstyrelsen. Den sidste nye liste, som de danske myndigheder har modtaget, fortæller blandt andet, at House of Prince i alt anvender omkring 300 forskellige tilsætningsstoffer ved deres produktion af tobaksvarer. Tilsætningsstoffernes officielle funktioner er blandt andet at give tobakken en bedre smag, gøre tobakken mere fugtig og forlænge holdbarheden. Hvert tilsætningsstof har forskellige funktioner i tobakken.

Her kan du se tobaksgiganten Philip Morris’ liste over tilsætningsstoffer i deres cigaretter. Indberetningen er indsendt til sundhedsmyndighederne for året 2012.

Hvis du vil se indberetningslisterne over tilsætningsstoffer for resten af tobaksindustrien, kan du finde dem her.

Tilsætningsstofferne gør det lettere at ryge
Ud over de officielle funktioner, har tilsætningsstofferne også andre mere ufine og uofficielle egenskaber, som tobaksindustrien måske udnytter. Nogle af tilsætningsstofferne gør det lettere at starte med at ryge, og andre gør rygeren hurtigere afhængig af cigaretterne. Næsten alle, der har prøvet at ryge, kan huske, at den første cigaret ikke var nogen særlig rar oplevelse. Det smagte ikke godt, det rev i næse og hals, og man blev meget dårlig. For at gøre det lettere at ryge, kan man gøre røgen mild og behagelig ved hjælp af tilsætningsstoffer.

Læs meget mere om de forskellige tilsætningsstoffer i rapporten "Tilsætningsstoffer i cigaretter".