Ingen ved præcist, hvornår vandpiben kom til Danmark, da grønthandlere og kiosker længe har solgt vandpiber. Men i 2002 begyndte den danske tobaksproducent, Mac Baren Tobacco Company A/S, i stor stil at producere vandpiber og vandpibetobak. Nu kunne hr. og fru Danmark finde det på hylderne i stort set alle butikskæder, og fra sommeren 2003 til slutningen af 2004 solgte Mac Baren 30.000 vandpiber og tobak svarende til, at der kunne ryges vandpibe 350.000 gange.
Du kan læse mere om vandpibekulturen blandt danske teenagere i denne rapport fra Kræftens Bekæmpelse. Rapporten vurderer blandt andet, hvorfor vandpiberygning er populært blandt unge.

Vandpibens oprindelse
Vandpibens oprindelse er omgivet af megen mystik. Mange ser den som en orientalsk opfindelse og tror derfor fejlagtigt, at den kommer fra lande som Tyrkiet, Iran, eller Egypten. Eksperter mener dog noget andet og peger i så forskellige retninger som Europa, Nordamerika, Indien, Persien og Afrika.
Selvom tobakken først blev udbredt i det 16. og 17. århundrede, omtales vandpiben allerede i 1500-tallet. Det skete i et persisk eller indisk digt og lyder: ”Vandpiben beriger dine læber. Og dens mundstykke bliver sødmefuld: det er ikke røgen, der indhyller dit ansigt; Det er en sky, der bevæger sig op mod månen”. I samme periode omtales en persisk læge, Abdul-Fath, som tilbød mogulen i Indien at gøre røgen mindre farlig ved at lade røgen passere gennem en vandbeholder.

En afrikansk opfindelse?
Arkæologiske udgravninger i Afrika viser, at vandpiben måske fandtes på dette kontinent langt før 1500-tallet. I en etiopisk grotte har man fundet pibebrændere (fourneaux), der stammer fra før, vandpiben omtales i Persien og Indien. Andre eksperter mener, at Hottentotternes dakka – en pibe med vand – er stamfaderen til vandpiben. I så fald stammer vandpiben fra lande som Kenya og Tanzania. Den sidste hypotese betragter flere eksperter i dag som den mest sandsynlige.

Vandpibetraditionen i Mellemøsten
Vandpiben er i dag mest udbredt i Kina, Pakistan, Indien og Mellemøsten. Det vurderes, at omkring 100 millioner ryger vandpibe dagligt. I Mellemøsten er det primært midaldrende og ældre mænd, som ryger vandpibe. Den bruges både i hjemmet og på caféer rundt i byerne. Vandpiben er derfor meget synlig i gadebilledet.

Den ægte vandpibetobak
Den traditionelle vandpibetobak kaldes ’tumbak’ og er en ren tobak, der oprindeligt blev røget af indianerne for at opnå en kontrolleret rus. Den rå tobak kommes i vand, bliver presset og tørret og presses til sidst ned i vandpibens brænder. Smagen er særdeles skarp, og netop derfor fravalgte flere unge i Mellemøsten på et tidspunkt at ryge vandpibe.

 

Den oprindelige vandpibetobak ’tumbak’ er ren tobak, der kommes i vand, presses, tørres og renses, inden det kommes i vandpibens brænder.

 

Den oprindelige vandpibetobak ’tumbak’ er ren tobak, der kommes i vand, presses, tørres og renses, inden det kommes i vandpibens brænder.

 

 


Vandpibens opblomstring
Men siden 1990’erne har vandpiben i Mellemøsten oplevet en uventet opblomstring, da kvinder og ikke mindst unge i lande som Syrien, Libanon og Egypten begyndte at tage denne flere hundrede år gamle tradition til sig. Tobaksindustrien havde nemlig opfundet en ny, kemisk fremstillet tobak, den søde og milde smag i frugttobak, der dog ikke er mindre skadelig af den grund.

Tabamel – den nye tobak

Frugttobakken eller ’tabamel’ adskiller sig væsentligt fra den traditionelle vandpibetobak. Den er sød, fås i et utal af smagsvarianter og kaldes ’tabamel’ eller ’mu’essel’, fordi den er lavet på basis af melasse (biprodukt fra sukkerproduktionen) eller honning. Kun 1/3 af produktet er tobak. Resten er tilsætningsstoffer, der fungerer som klæbemiddel og giver tobakken sin søde smag. 

 

Tabamel er en kemisk blandet vandpibetobak, der består af melasse/honning, glycerol, tobak og smagsessens eksempelvis æble, jordbær og mynte.


Butikker dropper vandpiben

I dag er antallet af vandpibe salgssteder faldende. Dels vælger færre butikker at sælge det, og dels er der indgået en frivillig aftale mellem Kræftens Bekæmpelse og flere af landets største butikskæder om ikke længere at føre vandpibe og vandpibetobak i sortimentet. Det har betydet en reduktion i synlighed og tilgængelighed. Aftalen omfattede i april 2009 omkring 1900 butikker.