I nogle helsekostbutikker kan man købe urtecigaretter uden tobak og nikotin. Men tro ikke, at urtecigaretterne er fulde af vitaminer og kan erstatte gulerødder og broccoli. Urtecigaretter er skadelige, præcis som almindelige cigaretter.

Urtecigarettens indhold
Der er ikke nikotin i urtecigaretter. Alligevel kan rygere blive afhængige, fordi andre stoffer i røgen kan have samme afhængighedsskabende virkning som nikotin. Mange urtecigaretter indeholder store mængder mynte og mentol. Det gør det lettere og mere behageligt at inhalere dybt, og på den måde kommer de skadelige stoffer nemmere ind i kroppen.

Brændte urter kan give kræft
Når man sætter ild til en cigaret, bliver der udviklet partikler og gasser. Det gælder, hvad enten det er tobak, urter, teblade eller aviser, der er i cigaretten. Så ryger du urtecigaretter danner forbrændingen skadelige stoffer, der er farlige både for rygeren og de personer, der er udsat for passiv røg fra urter.

Her kan du læse meget mere om urtecigaretter og deres sundhedsskadelige virkninger.   

Lovgivning for urtecigaretter
Urtecigaretter indeholder ikke tobak, derfor gælder loven for tobaksprodukter ikke for denne type cigaretter. Med det nye EU-direktiv bliver det dog lovpligtigt at indberette alle indholdsstoffer i urtecigaretterne ligesom det bliver påbudt at påføre advarsler med tekst såsom ”Rygning af dette produkt er sundhedsskadeligt”.

Du kan læse mere om det nye EU-direktiv og hvilken påvirkning det har på dansk rygelovgivning under fanen ”Lovgivning”.