I Sverige er rygning ikke så udbredt, og kun 11 % af voksne ryger dagligt. Til gengæld bruger mange svenskere snus. Hele 18 % af voksne mænd i Sverige bruger snus, mens 4 % af kvinderne bruger snus (2013).
I 1700-tallet blev snus kendt og udbredt i Sverige og er senere blevet udbredt til Amerika og Canada. I forhold til eksempelvis cigarer havde snus den fordel, at man kunne have hænderne fri og dermed arbejde og snuse samtidig.

Danske unges brug af snus
I Danmark har Statens Institut for Folkesundhed målt brugen af snus og skrå blandt elever på henholdsvis gymnasier og erhvervsuddannelser. Her har 22 % af elever på gymnasier og 18 % af elever på erhvervsuddannelser prøvet at bruge snus og skrå. 
Nedenstående tabel viser brugen af snus/skrå for elever blandt gymnasier og erhvervsskoler. 

Kilde: Ungdomsprofilen 2014, Statens Institut for Folkesundhed (2015).


Indhold i snus
Snus er tørret og pulveriseret tobak tilsat smagsstoffer, salt og vand. Snusen er klæbrig på grund af den tilsatte vand. Man snuser ved at forme en klump snus og placere den mellem overlæben og gummen eller mellem kinden og gummen. Her ligger snusen omkring en halv time, mens nikotinen bliver optaget af slimhinderne i munden og derfra går ud i blodbanerne. Snus indeholder altså ligesom almindelig tobak nikotin, og snusbrugere risikerer derfor at blive meget afhængige af snus. 

Snus findes som løs snus og som portionssnus, hvor snusen er pakket i små poser. 
EU har forbudt snus undtagen i Sverige, hvor det sælges i små poser.

Snus øger risiko for kræft
For blot få år siden var det en udbredt opfattelse, at snus ikke var skadeligt for kroppen – men det er ikke rigtigt. Snus øger ligesom alt andet tobak risikoen for at få kræft. Der er særligt risiko for kræft i mundhulen, bugspytkirtlen samt en øget risiko for hjertekarsygdomme forbundet med at bruge snus.