Det er først inden for de seneste 100 år, at cigaretter er blevet kendte. Under 1. og 2. Verdenskrig uddelte tobaksproducenter gratis cigaretter til soldater. Denne snedige markedsføring medførte en stor stigning i salget af cigaretter. Særligt efter 2. Verdenskrig er der sket en stor stigning i antallet af cigaretrygere i Danmark. I 2010 blev der solgt mere end 7,5 milliarder cigaretter i Danmark. Med andre ord blev der hver dag solgt cigaretter svarende til afstanden mellem København og Madrid, hvis man lagde cigaretterne op på en lang række. I Danmark produceres der udelukkende cigaretter hos House of Prince-koncernen, som har hovedkontor og fabrik i Søborg. House of Prince-koncernen er en del af British American Tobacco, og de leverer næsten 90 % af alle cigaretter, der sælges i Danmark.   

Cigaretter er tusinde gange dyrere end den rå tobak
Prisen på cigaretterne, som sælges i forretningerne i Danmark, er langt hørere end prisen for den rå tobak ude hos tobaksbønderne. Det skyldes blandt andet, at der er mange forhandlingsled og en omfattende bearbejdning af tobakken, før den bliver til færdige cigaretter. Den væsentligste årsag til den høje pris er dog tobaksafgifterne, som udgør næsten tre fjerdedele af prisen på cigaretter – omkring 30 kroner per cigaretpakke. I 2013 tjente staten næsten 8,5 milliarder via tobaksafgifterne. Dette er dog intet sammenlignet med, at rygerne hvert år koster staten over tre gange så meget – omkring 28 milliarder til behandlinger, operationer, medicin, sygedage mm.

Cigarettens indhold
En cigaret er ikke bare en cigaret. Der findes over 50 forskellige cigaretmærker, og hvert mærke har sin egen særlige smag. Dette skyldes flere ting:

  • Tobakken tilsættes tilsætningsstoffer som eksempelvis smagsstoffer.
  • Tobak fra forskellige tobaksplanter har forskellig smag.
  • Tobakken modnes og forarbejdes forskelligt.

Den absolut væsentligste årsag til cigaretternes forskellige smag er tilsætningsstofferne. Tobakken i langt de fleste cigaretmærker er nemlig helt ens. Tobakken tilsættes smagsstoffer såsom mentol, pebermynte og kakao. Smagen af tobak kan på denne måde gøres mildere og få flere til at starte med at ryge.

Læs mere om tilsætningsstofferne i tobakken under fanen ”Røgens indhold” i venstremenuen.