Meget tobak bliver dyrket og produceret i fattige lande i Afrika, Asien og Sydamerika. Alt for tit er det børn, der arbejder i tobaksmarken eller på cigaretfabrikken. Alene i Malawi i Afrika arbejder 80.000 børn gratis i tobaksplantagerne, og de internationale tobaksproducenter tjener hvert år 50 millioner kroner på børnearbejde.

Fattigdom skyld i børnearbejde
De børn, der arbejder i tobaksproduktionen, kommer fra fattige familier. Deres forældre er tvunget til at lade børnene hjælpe i marken, hvis familien skal have penge nok til mad, medicin, tøj og lignende. Fordi børnene ikke kommer i skole og får en uddannelse, ender de med at arbejde med tobak hele deres liv og slipper derfor ikke ud af fattigdommen.

Her kan du læse tobaksbørnenes historier, hvor de fortæller, hvad tobaksarbejdet betyder for deres liv.

Bundet til tobak
I de fleste ulande indgår bonden en aftale med et tobaksfirma. Han får penge for tobakken på forskud, så han kan købe såsæd og gødning. Men i virkeligheden er det en form for slaveri. Når tobakken er givet til tobaksfirmaet, har bonden ingen penge – dem fik han jo på forskud. Hans eneste mulighed er at fortsætte aftalen med tobaksfirmaet og få en ny forskudsbetaling. 

Tobaksselskabet bestemmer prisen

Bonden kan ikke sælge sin tobak til en højere pris et andet sted, når han har en aftale med et bestemt tobaksfirma. Det er næsten umuligt for ham at bryde aftalen med tobaksselskabet. Det ved det firma, han har aftalen med, og det udnytter de ofte til at betale ham en lav pris for hans tobak.

I rapporterne nedenfor kan du læse mere om fattigdom og tobaksproduktion

Hvad tjener tobaksindustrien?

Philip Morris er verdens største tobaksproducent og står blandt andet bag det verdenskendte cigaretmærke "Marlboro".

Philip Morris omsatte i år 2000 for 49 billioner dollar og havde en fortjeneste på 10,6 billioner dollar.

Firmaets øverste leder, Geoffrey C. Bible, fik samme år en løn på 13,7 millioner dollar.

 

Derfor bruger producenter børnearbejdere:

Børn skal ikke have så meget i løn.

De kan ansættes uden kontrakt og stiller ikke krav.

De kan sæsonansættes, så de ikke skal have løn hele året.