Selv om loven gør det forbudt at reklamere for tobak, må butikkerne gerne udstille cigaretter ved kassen. Her skal alle kunder forbi og betale – og kan derfor ikke undgå at se cigaretter og andre tobaksvarer. Tobaksfirmaerne forsøger at få butikkerne til at udstille tobaksvarer ved at tilbyde dem lækkert designede og iøjnefaldende skilte, hylder og stativer, der skal fremme salget af tobak.

Neutral anbringelse
Ifølge ”Lov om forbud mod tobaksreklame m.v.” må butikker gerne udstille tobak ved kassen, hvis der er tale om en "neutral anbringelse". Det betyder, at butikker der sælger tobak gerne må reklamere for deres varer ved at opsætte forskellige skilte med teksten ”Tobak”.  De må ligeledes gerne præsentere tobaksvarer ved kassen på hylder, i kasser og på stativer, så længe det er på en neutral måde, der ikke virker som reklame. Det kan dog være svært at vurdere, hvad der er neutralt. I praksis virker udstilling ved kassen som reklame.
Specialbutikker for tobak og piber må reklamere overfor køberne både inde i butikken og på facaden.

Danmark bagud

I Irland, Island, Norge og flere andre lande er udstilling af tobak ved kassen helt forbudt, fordi det virker som reklame og påvirker kunderne til at købe cigaretter og anden tobak. I Danmark er der trods flere anbefalinger, fra bl.a. Forebyggelseskommissionen og Kræftens Bekæmpelse, om at fjerne tydelig tobak fra butikkerne, stadig ikke sket en lovændring i forhold til at fjerne undtagelserne fra ”Lov om forbud mod tobaksreklame m.v.”

Du kan læse Forebyggelseskommissionens anbefalinger her og Kræftens Bekæmpelses her 

Kræftens Bekæmpelse vil fjerne tobak fra butikkerne 
"- Tobakspakker, der fylder væggen bag ved ekspedienten, er den vigtigste reklame for tobak, vi har i dag. Og tobak er nok den usundeste vare, der bliver solgt i dagligvarehandlen. Derfor synes jeg, det er uheldigt, at den har den bedste placering i butikkerne", siger Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.
Læs artiklen på DR.dk  

"- Sundhedsministeren må tage sig sammen"
Sådan siger Mette Wier, der er formand for Forebyggelseskommissionen. Hun kritiserer ministeren, fordi han afviser kommissionens anbefalinger om at hæve prisen på cigaretter og usund mad.
Læs artiklen på DR.dk