Rygerhud

En uddannet kosmetolog kan ofte se på din hud, at du er ryger. Blandt kosmetologer bruges begrebet rygerhud om den effekt, rygningen har på huden. Rygere får nemlig ikke kun gule negle, men også grå, grovporet, slap og rynket hud.
Din hud bliver grå og trist, fordi nikotinen får de små blodkar i huden til at trække sig sammen. Det betyder, at der kommer mindre blod og dermed mindre ilt og næring ud til det yderste lag af huden. Temperaturen i huden bliver dermed lavere, og huden mister sin naturlige glød.

De første tegn på rynker er fine linjer omkring øjne og mund. Hvis du ryger, udvikler de sig hurtigt til flere og dybere rynker. Det sker, fordi din hud skaber mere af proteinet, matrix metalloproteinase, som nedbryder hudens kollagen. Kollagen er et stof, der holder huden elastisk og spændstig.
Hvis du både ryger og solbader, får du 10 gange flere rynker end folk, der holder sig i skyggen og ikke ryger.

Læs mere om rygningens effekt på huden i Rygning og rynker.

Ar
Som ryger har du større risiko for, at dine sår heles dårligt, og der går infektion i sårene. Du har derfor større risiko for at få grimme og store ar. Samtidig får du som ryger dobbelt så bredde ar sammenlignet med en person, der ikke ryger.

Ilt er vigtig for at dine sår kan hele pænt. Som ryger har du mindre ilt i blodet. Grunden hertil er, at kulilten fra røgen sætter sig 210 gange bedre fast på de røde blodlegemer end ilt. Kulilten optager dermed en del af iltens plads på de røde blodlegemer. Det tager således længere tid for blodet at transportere nok ilt til såret, så det kan hele.
Samtidig har nikotin den effekt, at de små blodkar trækker sig sammen. Dermed bliver transporten af ilt og næringsstoffer til de ydre områder af kroppen nedsat, når man ryger.
Konsekvensen af den dårlige transport af ilt er, at dit sår er langsommere om at hele, og der er dermed større risiko for infektion og grimme ar.

Hvis du vil vide mere om sårheling, kan du læse mere her.

Rygning og operationer
Som ryger har du større risiko for at få komplikationer ved større operationer. Grunden er, at såret på grund af din rygning har vanskeligere ved at vokse sammen. Når såret tager længere tid om at hele, er der også større risiko for, at der går betændelse i såret, eller at såret springer op.

Læger anbefaler, at man holder op med at ryge mindst to måneder før, man skal opereres, og 4-8 uger efter operationen for at få det bedste resultat. Kan du ikke det, så hjælper det at sætte forbruget af tobak ned før operationen. Jo mindre røg, des bedre mulighed for et godt resultat.

Piercing og tatovering
Hvis du er ryger og får lavet en piercing eller tatovering, er der større risiko for, at din hud tager længere tid om at blive gendannet. Det betyder, at du har risiko for at få grimme ar.