Tobakken i cigaretter er stort set ens i alle cigaretmærker. Alligevel er der forskel i smag og oplevelse fra mærke til mærke – der må altså være noget andet i cigaretter end tobak. Cigaretmærkers forskellige smag skyldes de tilsætningsstoffer, der kommes i cigaretterne. På verdensplan bruges der over 600 forskellige tilsætningsstoffer i cigaretter.

Tilsætningsstoffernes virkning
Tobaksproducenterne tilsætter forskellige stoffer til tobakken – det der kaldes tilsætningsstoffer. Tilsætningsstofferne skal indberettes til Sundhedsstyrelsen. Den sidste nye liste, som de danske myndigheder har modtaget, fortæller blandt andet, at House of Prince i alt anvender omkring 300 forskellige tilsætningsstoffer ved deres produktion af tobaksvarer. Tilsætningsstoffernes officielle funktioner er blandt andet at give tobakken en bedre smag, gøre tobakken mere fugtig og forlænge holdbarheden. Hvert tilsætningsstof har forskellige funktioner i tobakken.

Her kan du se tobaksgiganten Philip Morris’ liste over tilsætningsstoffer i deres cigaretter. Indberetningen er indsendt til sundhedsmyndighederne for året 2012.

Hvis du vil se indberetningslisterne over tilsætningsstoffer for resten af tobaksindustrien, kan du finde dem her 

Tilsætningsstofferne gør det lettere at ryge
Ud over de officielle funktioner, har tilsætningsstofferne også andre mere ufine og uofficielle egenskaber, som tobaksindustrien måske udnytter. Nogle af tilsætningsstofferne gør det lettere at starte med at ryge, og andre gør rygeren hurtigere afhængig af cigaretterne. Næsten alle, der har prøvet at ryge, kan huske, at den første cigaret ikke var nogen særlig rar oplevelse. Det smagte ikke godt, det rev i næse og hals, og man blev meget dårlig. For at gøre det lettere at ryge, kan man gøre røgen mild og behagelig ved hjælp af tilsætningsstoffer. Når man eksempelvis tilsætter mentol, bedøver man nerverne, så de ikke påvirkes af røgen, og mentol udvider lungerne og giver en kølende fornemmelse. Andre tilsætningsstoffer sørger for, at nikotin bliver hurtigere optaget og virker stærkere i kroppen. Mentol bliver forbudt som tilsætningsstof i cigaretter med indførslen af Tobaksdirektivet 2014.

Tilsætningsstofferne i cigaretter:

  • Aromastoffer, fx mentol og kakao: Den største gruppe af tilsætningsstoffer. Aromastofferne skaber duft og smag i de enkelte cigaretmærker
  • Forbrændingsregulerende stoffer, fx natriumcitrat: Tilsættes for at ændre den måde, hvorpå forbrændingen finder sted
  • Fugtighedsbevarende stoffer, fx glycerol: Bevarer tobakkens fugtighed
  • Fyldstoffer, fx cellulose: Bruges som fyld i tobakken
  • Konserveringsmidler, fx benzoesyre: Holder tobakken frisk, så den ikke går i forrådnelse
  • Solventer, fx ethanol: Er opløsningsmidler, der opløser de andre tilsætningsstoffer
  • Sukkerstoffer, fx fructose: Bliver tilsat for smagens skyld og omdannes under forbrændingen til kræftfremkaldende stoffer samt stoffer der mistænkes for at øge afhængigheden.


Tilsætningsstoffernes skadelige virkninger i kroppen
Flere af tilsætningsstofferne er skadelige for lungerne og kroppen. Nogle af
dem er direkte ætsende på lungevævet, fordi de har syre-base egenskaber. Andre påvirker cellerne i lungerne på en måde, så cellerne vokser forkert.
En del af tilsætningsstofferne bliver optaget og transporteret rundt i kroppen,
hvor de gør skade andre steder. Men de skader, som tilsætningsstofferne forårsager, er intet i forhold til de skader, der opstår pga. de over 4000 stoffer, der dannes under forbrændingen af tobakken.

Download rapporten om 'Tilsætningsstoffer i cigaretter', som er skrevet af Kræftens Bekæmpelse.