Når røgen kommer ind i munden, ødelægger den balancen (blandt andet surhedsgraden), så der dannes flere af de bakterier, der er med til at udvikle plak. Plak er en bakteriebelægning på tænder, som er starten på udvikling af paradentose. Paradentose er en kronisk betændelsestilstand, som først angriber tandkødet og derefter de knogler, tænderne sidder fast i. Dette medfører, at tænderne løsner sig og falder ud, hvis ikke man får stoppet paradentosen ved behandling hos tandlægen samt holder op med at ryge.

Ud over plak og paradentose giver rygning dårlig ånde og misfarvning af tænderne, samt tandsten og periodontitis (betændelse i rodhinden omkring tænderne).

Det har vist sig, at jo mere man ryger, desto dårligere bliver lugtesansen. Lugtesansen er den af vores 5 sanseorganer, der virker som advarselssystem overfor røg, gasudslip og forurening og samtidig bestemmer smagen af føde- og drikkevarer og oplevelsen af forskellige dufte. Nerverne (de olfaktoriske neuroner) bliver bedøvet, trækker sig tilbage, og nogle dør, hvorved evnen til at lugte og smage bliver forringet. Disse skader kan langsomt forbedres efter et rygestop. De bedøvede nerver vågner op, og der kan dannes nye forbindelser til nerver, så man får hele lugtesansen igen.Røgen påvirker også cellerne i mund og svælg, så der kan opstå mutationer og eventuelt senere kræft i mundhulen, svælget, struben og spiserøret. Risikoen for at få en af de fire kræftformer øges, jo flere cigaretter man ryger og jo længere tid man har røget. Undersøgelser har vist, at cirka 83 % af alle strubekræfttilfælde skyldes rygning. For spiserørskræft er det ca. 62 % og mundhulekræft ca. 64 %.