E-cigaretter eller damp-cigaretter, som de også kaldes, er et forholdsvis nyt produkt på det danske marked. Forbruget af E-cigaretter i Danmark er stadigt stigende. I 2014 var tallet 5 % (3 % røg e-cigaretter dagligt). Andelen der har prøvet e-cigaretter er 38 % blandt gymnasieelever og 56 % blandt erhvervsskoleelever, og henholdsvis 4,8 % og 15 % er jævnlige eller daglige brugere (Ungdomsprofilen 2014).

E-cigarettens indhold
En e-cigaret består af et batteri, en væskebeholder og elektronik, der får væsken til at fordampe. Ofte fylder man selv væsken på, men der findes også e-cigaretter til engangsbrug, og e-cigaretter, hvor man indsætter en væskepatron. E-væsken - også kaldet e-juice, eller rygevæske - kan smage af alt fra chokolade til frugt og alkohol og være med eller uden nikotin. Væsken fordamper ved hjælp af et batteri, så når man suger på mundstykket får man dampen ind i munden og dernæst i lungerne. Hvis der er nikotin i dampen optages det i blodbanen.

Helbredsrisikoen
Da e-cigaretter er en ny måde at ryge på, findes der endnu ikke videnskabelige langstidsstudier af den konkrete helbredsrisiko ved at anvende e-cigaretter. Der er dog gennemført mindre studier, der viser, at der foregår en målelig påvirkning af luftveje efter blot få minutters rygning på en e-cigaret med nikotin.

Problemet er, at det er svært at undersøge, hvad cigaretterne indeholder. Der er ikke nogen restriktioner eller standardiseringer af e-cigaretter, hvilket betyder man ikke kan foretage stikprøver. Man skal i princippet teste hver enkelt cigaret. Man ved ikke hvilke kemikalier, der er i, og derfor ved man ikke, hvordan de krydsreagerer eller opfører sig ved opvarmning.  
  
Salg af e-cigaretter i Danmark
I Danmark er det tilladt at sælge e-væsker med op til 20 mg/ml nikotin. Det er dog forbudt at sælge til børn og unge under 18 år. Der gælder samme reklameforbud for e-cigaretter som for tobak. E-cigaretter må ikke ryges indendørs på skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Andre steder som f.eks. frisører indkøbscentre og arbejdspladser, er det op til stedet selv at beslutte om der må ryges e-cigaretter indendørs. De skal blot sørge for at have en skriftlig politik på området.

Læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside

https://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/tobak/andre-tobaksvarer/e-cigaretterFå svar på yderligere spørgsmål omkring e-cigaretten på Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller læs mere om e-cigaretten på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.