Af: Jørgen Ullerup

Kilde: Jyllands-Posten

I Frankrig har regeringen sat kampen ind mod kræftsygdomme ved at sætte prisen på cigaretter kraftigt i vejret. Mandag blev en afgiftsstigning på 20 procent sat i værk. Dermed steg prisen på en pakke cigaretter til omkring 34 kroner. Og der er planlagt endnu en afgiftsstigning på 20 procent til januar. Det vil gøre franske cigaretter til nogle af de dyreste i Europa - kun overgået af cigaretter i Storbritannien.

Afgiftsstigningerne indgår i regeringens kamp mod kræft, og indsatsen ser ud til at virke. For første gang i fem år faldt salget af cigaretter i Frankrig i 2002 med 1,6 procent og i de første otte måneder af 2003 er det gået ned med hele 8,2 procent.

Men de franske tobakshandlere er utilfredse. Mandag strejkede de imod afgiftsstigningen. Og de kræver en forstærket indsats mod smuglercigaretter, som i mange franske byer sælges åbenlyst på gaden til dumpingpriser. Desuden frister mange internetsider med levering af salg af billige cigaretter direkte til døren. Denne handel er illegal i Frankrig.

(Jørgen Ullerup, Morgenavisen Jyllands-Posten, 22-10-2003)