”Cancer med frugtsmag”. Sådan lyder Katrine Bertelsens vinderslogan i en konkurrence om, hvad der burde stå på pakker med vandpibetobak. Fredag d. 11. december blev hun præmieret med en bærbar computer fra HP.

Katrine Bertelsen fra Aalborg har aldrig selv prøvet at ryge vandpibe, men hun kender alligevel til skadevirkningerne ved den farlige røg. Det er der ikke mange andre unge der gør, hvilket inspirerede hende til at deltage, da Kræftens Bekæmpelse ønskede unges bud på en mere klar advarselstekst udenpå emballagen til vandpibetobak.

”Mange af mine venner har prøvet at ryge vandpibe, og de tror, det er mindre skadeligt end cigaretter. Langt de færreste ved, at der er de samme skadelige stoffer i vandpiberøgen som i smøger, og det er ligeså farligt”, siger Katrine Bertelsen.

Konkurrencen var en del af Kræftens Bekæmpelses kampagne, Dropsliktobak.nu, der hen over efteråret har oplyst unge om vandpibens skadevirkninger. Kampagnen har nået Christiansborg, hvor også en undersøgelse om unges vandpiberygning, som Kræftens Bekæmpelse står bag, har gjort stort indtryk. Undersøgelsen påviser nemlig, at den søde tobak i vandpiben lokker unge i gang med at ryge cigaretter. Dette har fået sundhedsminister Jakob Aksel Nielsen til at arbejde på et forbud mod vandpibetobak.

”Jeg håber meget på et sådan forbud. Flere gange er jeg blevet tilbudt vandpibe og har fået at vide, at tobakken ikke er rigtig tobak, nærmest sundt, fordi mange tror, der er frugt i. Det er langt ude med de mange sødestoffer i tobakken, fordi det er vildledende for forbrugerne og jeg er overbevist om, at der er mange unge, der slet ikke er klar over farerne ved vandpiben”, udtaler Katrine Bertelsen.

Katrine Bertelsens vinderslogan
Katrine Bertelsens vinderslogan blev fundet blandt mere end 300 forslag
Katrine Bertelsen fik overleveret præmien
Katrine Bertelsen fik overleveret præmien – en bærbar computer fra HP – af Torben Færk, som er regionschef i Region Nordjylland